Acenteler için Sosyal Medya Pazarlama Sanatı

Tahmini Okuma Süresi: 4 dakika

Sosyal medya pazarlamanın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Sosyal medya paylaşım platformu Shareholic‘in 2015 yılında yayınladığı rapora göre, insanlar internet sitelerine organik aramalardan daha çok bir yönlendirme ile giriyor, bu yönlendirmelerde de başı sosyal medya platformları çekiyor. Başka bir deyişle gelecekteki müşterileriniz Facebook, Twitter, Linkedin ve Youtube‘daki “like” lardır.

Ancak sosyal medya pazarlaması çoğu pazarlamacının alışkın olduğu klasik yöntemlerden daha farklı bir yaklaşım gerektirir. Bu kanallar satış veya promosyon mesajlarınızı yayınlamak için uygun yerler değildirler. Hatta, satış konusunda fazla agresif olmak markanıza faydadan çok zarar getirebilir.


Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?

Basılı materyaller, radyo, TV gibi geleneksel pazarlama araçlarının hepsinin ortak bir noktası vardır; bunlar pazarlama mesajlarını büyük kitlelere ulaştırmak için tasarlanmışlardır. Bu iletişim kanalı tek yönlüdür, şirketten tüketiciye doğru akar. Aslında sosyal medya pazarlamasının geleneksel pazarlamadan nasıl ayrıştığı adında gizlidir; burada pazarlama mesajından ziyade sosyal unsurlara odaklanmanız gerekmektedir. Pazarlama mesajınızı herkese yaymak yerine hedef kitlenizi tespit etmek ve o kitleyle ilişki geliştirmek zorundasınız.

Sosyal medya genelde yazı, resim ve video paylaşımlarından oluşur. Bu tarz içerikler, tüketici katılımını ve etkileşimini tetiklemeye yardımcı olur, bu da pazarlamanın başarılı olması için çok önemlidir. En başarılı markalar hedef kitlelerinin karşılık vereceği içeriği doğru anlayan ve paylaşan markalardır. Bu markalar, kendilerinin sosyal medya içerikleriyle birlikte başkalarının içeriklerini de bir karışım içinde paylaşırlar. Bu karışımın nasıl belirleneceğine dair 5-3-2 adında bir kural vardır, bu kurala göre;

5 (Adet) : Kitlenizle alakalı, başkalarının paylaştığı içerikler (takipçiler, müşteriler vs.)
3 (Adet) : Kitlenizle alakalı, sizin paylaştığınız ancak satış odaklı olmayan içerikler
2 (Adet) : Kişisel olmalı, markanızı insancıllaştırmaya yardımcı olan eğlenceli içerikler olabilir.


Küçük Başla, Büyük Düşün

Sosyal medya, geniş bir pazarlama fırsatları alanıdır. En çok bilinen sosyal medya platformlarından üçü – Facebook, Twitter ve LinkedIn, yaklaşık 2 milyar aktif kullanıcıyı bir araya getirmektedir. Bu pazarlama bakış açısından ağız sulandırıcı olabilir ancak büyük düşünmek önemli olsa da beklentileriniz ulaşılabilir tutmanız gerekmektedir. Aksi halde hızla bunalma ve vazgeçme olasılığınız çok yüksektir.

Sosyal medya kullanıcı sayısının şaşırtıcı derecede fazla olmasına rağmen, bir haftada 500 yeni Facebook takipçisi beklemeniz mantıksız olacaktır. Belirlediğiniz sosyal platformlarda değerli içerikler yayınlamaya odaklanın, kitlenizin sonunda büyüyecektir. Küçük başlamak, tüm sosyal medya platformlarına aynı anda atlamamak demektir. Potansiyel müşterilerinizin en çok zaman harcadığı sosyal platformlardan birini yada ikisini belirleyin. Hedeflediğiniz platformlarda küçük bir sadık hayran kitlesi oluşturarak, markanızı diğer sosyal kanallarda genişletmek için daha güçlü bir konuma getirebilirsiniz.


Hedef Kitlenizi Seçin

“Herkese pazarlama yapıyorsanız, hiç kimseye pazarlama yapmıyorsunuz.” cümlesi neredeyse klişe olacak kadar yaygındır ama doğrudur! Kitlenizi sınırlandırma fikri size rahatsız edici gelebilir ama hedef kitleyi sınırlamamak çok yaygın bir hatadır. Bu yöndeki isteksizlik daha çok geleneksel pazarlama kabullerine dayanmaktadır. TV, radyo reklamcılığı ve basılı materyaller geniş bir kitleye hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Şimdi tavsiye edilen ise daha küçük bir kitleye pazarlama yapmaktır, çoğu acenteye bu durum anormal gelebilir. Ancak gerçek şu ki, pazarlamanızı daha küçük bir kitleyi hedefleyerek yaparsanız çoğu zaman standart bir kampanyadan daha başarılı sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Bu durum insanların amaçlarla, gruplarla ve markalarla ilişki kurabileceklerini düşündükleri sosyal medya platformlarında özellikle geçerlidir. Acentenizle daha küçük bir grubunu hedeflerseniz, muhtemelen sizden asla poliçe satın almayacak olan çoğunlukla ilgisiz insanların yerine, müşteri olma olasılığı daha yüksek olan insanları çekmeye başladığınızı göreceksiniz.


Etkileşime Gir ve Dahil Et

Sosyal medya pazarlama planınızın hedefi insanları satın almaya zorlamak değil markanızın etrafında bir topluluk yaratmak ve büyütmek olmalıdır. Amacınız kitlenizle yaratıcı bir şekilde iletişim kurmak ve iki yönlü sohbeti kolaylaştırmaktır. Sosyal medyayı potansiyel müşterilerinizle etkileşim kurmak ve ilişkilerinizi geliştirmek için kullanın. Sigortacılık alanındaki uzmanlığınızı gösterebilirsiniz, tabi bunu acentenizin kişiliğini yansıtan içeriklerle de desteklemeniz gerekir. İnsanların en çok sevdiği şey de budur, bu sayede müşterilerinizle doğal bir ilişki yakalayabilirsiniz.

Etkileşim oranlarınızı arttırmak için yazılarınızı bir soru ile bitirebilir, yanıt verenler için bir kampanya sunabilir veya her bir yeni takipçi için bir hayır kurumuna 1 lira bağışlamak gibi şeyler yapabilirsiniz. Tabi ki Google ve diğer arama motorları sosyal medyada etkileşimi yüksek olan siteleri tespit edecek ve ödüllendirecek kadar akıllıdır. Bunlar “sosyal sinyaller” olarak adlandırılır, tüm koşullar eşit olduğunda medya bağlılık oranları daha yüksek olan siteler arama motorlarında daha yukarıda yer alacaktır.


Hızlı Ol

Günümüzde insanlar sürekli yeni içerik kaynağı gibidir, bir markanın sosyal medya sayfasına tekrar tekrar bakmalarını sağlayan şey de budur. Akıllarda yer etmenin etkili bir yolu da kendinizi sektör haberleri için bir kaynak haline getirmektir. Bu tür olaylarda sosyal medya, hızlı bir şekilde tepki verebilmeniz ve bilgiyi yaymanız için harika fırsatlar sunmaktadır.

Örneğin sigortacılık sektörünü etkileyen yasal değişiklikler açıklandığında, ilk konuşan siz olmalısınız. Saygın haber sitelerinden ilgili yazıları paylaşın ve takipçilerinize durumdan nasıl etkileneceklerini açıklayın. Çok geçmeden, onları bilgilendirdiğiniz için size güvenmeye başlayacaklar. Hiç şüphesiz bazıları belirli konuları anlamak ve sorgulamak için size ulaşacaktır, bu da sosyal medyanın bir parçasıdır. Hızlı ve kapsamlı bir cevap verdiğinizden emin olun, unutmayın insanlar acentenizi sosyal medyadaki davranışlarına göre yargılayacaklar.


Özetle…

Sosyal medya pazarlama sanatlarında ustalaşmak için yapılması gereken çok şey var ama işin sonundaki ödüller düşünüldüğünde bu çabaya değer. Markalar için sosyal medya yönetimi Ambassador‘a göre, bir marka ile iyi bir sosyal medya hizmeti deneyimi yaşayan tüketicilerin %71’i bunu başkalarına tavsiye etme eğilimindedir. Sosyal medya yönetiminizi şirket içinde yapabileceğiniz gibi bu alanda hizmet veren şirketlerden de yardım alabilirsiniz. Durum ne olursa olsun, henüz başlamadıysanız bugünden itibaren bir sosyal medya pazarlama stratejisi uygulamaya başlamanız çok önemli.

Kaynak:

Agentbrandingsystem.com internet sitesinde “The Art of Social Media Marketing for Insurance Agents” başlığıyla yayınlanmış olan yazının Türkçe çevirisidir.

https://agentbrandingsystem.com/insurance-agent-marketing/the-art-of-social-media-marketing-for-insurance-agents/

 

Dr. Hasan Meral

Sigorta sektöründe ürün yönetimi, underwriting ve dijital pazarlama alanlarında çalıştı. Halen BNP Paribas Cardif Türkiye'de Ürün Yönetimi Müdürü olarak görev yapmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir