Dijital Dünyada Sigorta Aracılarının Rolü

Tahmini Okuma Süresi: 2 dakika

Sigorta kanalları arasındaki çatışma, bir kanal üyesinin diğer kanal üyesinin amacına ulaşmasına engel yaratacak davranışlar sergilediği durum şeklinde tanımlanabilir.

Yani ortada ekonomik değeri olan bir pasta olduğu düşünülürse; tüm kanallar, o pastadan alabildiği kadar çok pay almaya çalışırken, diğer rakip kanalların da daha az pay almasını istemektedirler.


Sigorta piyasasındaki kanalları inceleyecek olursak acenteler, brokerler, banka, internet ve direk satış takımlarını ele alabiliriz.

Son dönemlerde Türkiye’deki bazı sigorta aracıları internet kanalının kendi ellerindeki payı tehdit ettiğini dile getiriyorlar. Bunu söylerken de internetten yapılan satışa odaklanıp ,müşterilerinin internet aktörleri tarafından kendilerinden alındığını savunuyorlar. Bugüne kadar sigorta şirketi ile müşteriler arasında çoğu zaman aracı kurumlar vardı fakat önümüzdeki yıllar içinde sigorta şirketlerinin müşteriler, ile daha fazla iletişime geçmesine de muhtemel.


Sigorta Ürünlerindeki Değişim

Geleneksel sigorta aracıları için tek risk internetten satış yapan sigorta aracıları ve sigorta şirketleri değildir. Dijital süreçlerin oluşmasıyla birlikte, müşterilerin daha önce sigorta şirketlerinden aldıkları hizmetler de farklılaşacak ve çeşitlenecektir. Örneğin araçlara takılacak telematik sistemler sayesinde, müşteriler araçlarını kullandıkları kadar prim ödeyebilecek veya sigorta primini etkileyen sürüş alışkanlıklarının neler olduğunu öğrenebilecekler. Bu tip bir durum karşısında artık müşteriyi elde tutan sigorta aracıları değil, müşterilerin telefonlarına indirdikleri mobil uygulamalar olacaktır. Canlı örneğini Metromile isimli şirketin stratejisinde de görmek mümkündür.

Kısacası sigorta ürünleri, gelecekte yalnızca sigorta aracıları tarafından satılan ürünler olmaktan çıkarılacaktır. Geleceğin sigorta ürünleri, müşterilerin kendi istekleriyle telefonlarına indirebilecekleri uygulamalar haline getirilecek ve bir on-off tuşuyla, başlayıp ara verebilecekleri yapıda bir dönüşüm yaşayacaktır.

Fakat yine de bu aşamada aracı kurumlar ortadan kalkmayacak, bazı müşterilerin hala yüz yüze hizmet almak istemesi nedeni ile sigorta şirketleri çok kanallı bir yapıya doğru gideceklerdir. Çok kanallı yapıdaysa, sigorta aracılarının daha çok uzmanlık gerektiren alanlarda faaliyet göstermeleri gerekecektir. Çünkü araç sigortası ve konut sigortası gibi ürünleri internete uygun, standart bir hale getirdiklerinde, bu ürünlerin online satışı çok daha fazla yaygınlaşacaktır.


Sigorta Müşterisinin Satın Alma Yolu

Diğer bir konu ise sigorta müşterisinin, almayı planladığı ürünü araştırmaya başlamasından satın alımına giden yolun da karmaşıklaşmaya başlamasıdır. Aşağıdaki tablo Swiss Re’nin “Sigma” isimli raporundan alınmıştır.

 

Tabloda, internetten veya mobilden sigorta ürünü araştıran bir tüketicinin, her aşamada nasıl bir yol izlediği anlatılmaktadır. Online araştırma yapan müşteriler, sigorta ürünlerini acentelerden satın alma eğilimdeyken; süreci mobilden başlatan müşteriler, ürünleri mobil uygulamadan satın almayı tercih etmektedir. Sigorta satın alımının bu denli kompleks bir hale gelmesi, veriyi yönetebilen sigorta şirketleri açısından yepyeni bir fırsat kapısı açmaktadır.


Sonuç

Dijital dönüşüm, sadece sigorta endüstrisini değil, dünya üzerindeki tüm endüstrileri etkilemektedir. Geleceğin sigortacılığında ürünler, hizmetler, müşteri satın alma alışkanlıkları ve sigorta algısı günümüzden çok farklı olacaktır. Sigorta şirketlerinin dünyada hangi şirketlere yatırım yaptığını takip ederek, dijital dönüşüm trendleri hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.

Sigorta aracılarının kanal çatışması olarak gördüğü şey ise aslında çok derin bir dönüşümü temsil etmektedir. Bu aşamada, sigorta aracı kurumlarının kendilerini geleceğe hazırlayabilmeleri için almaları gereken en önemli karar, uzmanlık gerektirecek alanlara önem vermekten geçmektedir. Standart ürünlerin satışına bel bağlamış aracı kurumlar için ne yazık ki gelecek çok parlak gözükmemektedir.

 

Gencay Genç

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Ekonomi bölümünde, MBA eğitimini ise Bilgi Üniversitesi'nde tamamladı. 2008 yılından bugüne Genç Sigorta Brokerliği'nde yönetici ortak pozisyonunda ve 2014 yılında tamamlayicisaglik.com girişimini kurdu. Halen brokerlik ortağı ve girişiminin kurucusu olarak online sigortacılık alanında çalışmaya devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir