Dünya Düz, Sigorta Yuvarlaktır!

Tahmini Okuma Süresi: 2 dakika

İlginç ama gerçek, sigorta şirketleri genelde belirli bir bölgede çalışır, okyanus ötesine geçmezler. Avrupa’nın en büyük sigorta şirketleri onlarca ülkede faliyet gösterir ancak çoğu ABD’de hizmet vermez. Aynı durum Asya Pasifik ve Afrika’daki sigortacılar için de geçerlidir.

Bu durumun hem avantajları hem de dezavantajları var; Amerika’lı tüketiciler çoğu yerel olan Amerikan şirketlerinden sigorta satın alırlar. Bu garip bir durum çünkü Atlantik ve Pasifik okyanusları çok büyük ancak aşılmaz değiller. Hatta bitler ve baytlar okyanusları milisaniyeler içinde geçebilirler.


Lemonade gibi sigorta hizmeti veren teknoloji şirketleri için, bir su kütlesinin yeni pazarlara ulaşma konusunda engel teşkil etmesini gerektirecek hiçbir neden yok. Aslında dijital olmak, fiziksel olarak dolaşmadan ülke genelinde faaliyet göstermeye de imkan tanıyor. Örneğin Californiya Lemonade için en büyük pazar olmasına rağmen Lemonade’in en yakın çalışanı eyalete 5bin km uzakta çalışıyor.

Yapay zeka ile güçlendirilmiş sigortacılığı Mumbai, Londra, Rio de Janeiro, ya da Sidney’e götürmek için yüksek gökdelenlerde çalışan binlerce kişiye yatırım yapmaya gerek yok. Airbnb veya Spotify gibi sigortacılık da bir akıllı telefon ve kredi kartından biraz fazlasını gerektirir. Elbette yerel pazarlara uyum sağlamak için kültüre, geleneğe ve dile yatırım yapmak gerekecektir. Ancak işin küresel boyuta taşınabilmesi tamamen dijital olmasından kaynaklanıyor.

Tom Friedman, küreselleşmenin dalgaları ve 21. yüzyıldaki “düzleştirici” faydaları hakkında yazdığında,  dünyanın günden güne küçüldüğünü ilan etti. Bu durumu Küreselleşme 3.0 olarak tanımladı, küreselleşmenin 15.yy’da çok uluslu şirketleri ortaya çıkardığını ve bunun sonucunda da dünyanın küçüldüğünü savunuyordu.

Ancak bu yüzyılın başında, Küreselleşme 3.0 yalnızca boyut olarak değil içerik olarak da değişti. Son 20 yıl içinde botlar ve veriye dayalı algoritmalar tarafından üretilen sigorta sayesinde,  dünyanın her köşesindeki insanlara ulaşıp ve yüksek bürokrasi ve maliyetlere girmeden onlara özel bir deneyim sunabilirsiniz. (Geleneksel sigorta şirketlerini okyanus ötesine geçmekten caydıran tam da bu)


Evrensel Değerler

Dijitalleşen toplulukların ortak bir paydası var; gezintiye çıkmak, yemek sipariş etmek, alışveriş yapmak yada bir ruh eşi bulmak için “tık”lıyorlar, ve sigorta için de aynısını yapmaya hazırlar. Uluslararası sınırlara göre bölünmüş olabiliriz, ancak bağlantımız o kadar iç içedir ki, örgülerimizden oluşan doğal bir kumaş gibiyiz. Bununla birlikte uluslararası beklentileri bu kadar heyecan verici kılan yalnızca teknoloji değil, aynı zaman da güven ve şeffaflığın da evrensel olduğuna inanıyoruz.

Davranış ekonomisti Prof. Dan Ariely, yaptığı araştırmalara bağlı olarak, sigorta sektörünün tasarlanma şeklinin insanların içindeki kötülüğü ortaya çıkardığını ifade ediyor. New York, Paris ya da Tokyo’da sigorta şirketleri ile tüketiciler arasındaki çıkar çatışması her açıdan kötü davranışları ortaya çıkartıyor. Kötü davranışlar ise tüm dünyada benzer olan insan doğasından kaynaklanır. Sigortacılığı yapay zeka ve davranışsal ekonomi üzerine inşa etmenin, özü itibariyle evrensel çekiciliğe sahip olduğuna inanıyoruz.

Dünya düz, sigortanın da düz olmasının vakti geldi.

Kaynak:

Lemonade.com internet sitesinde yer alan “The World is Flat. Insurance is Round” başlağıyla yayınlanmış olan yazının Türkçe çevirisidir.

https://www.lemonade.com/blog/world-flat-insurance-round/

 

Dr. Hasan Meral

Sigorta sektöründe ürün yönetimi, underwriting ve dijital pazarlama alanlarında çalıştı. Halen BNP Paribas Cardif Türkiye'de Ürün Yönetimi Müdürü olarak görev yapmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir