Gelecek Heyecan Verici! Hazır Mısın?

Tahmini Okuma Süresi: 3 dakika

Hızla değişen ve gelişen dünyamızda bugüne adapte olmaya çalışırken geleceğe hazırlanabiliyor muyuz? Dünya fiber hıza ulaşmışken zaman kavramı da bu hızdan nasibini fazlasıyla almış durumda.Öyle bir dönemdeyiz ki orta vadedeki tahminlerimiz kısa vadede gerçekleşebiliyor.

Kurumlar yılbaşında hedeflerini çalışmaya henüz başlamışken, ne olduğunu anlamadan yıl sonu performans değerlendirmelerini yapar hale geldi.

Durum böyleyken kendimize sormamız gerekiyor; “Dünya Ekonomik Forumu’nun 2030’daki dünya için orta vade tahminlerine hazır mıyız?” Öyle bir hıza ulaştık ki, 2030 için yapılan tahminlerin bir kısmı şuan gerçekleşmiş durumda.


2030 Yılında Dünya

● Şehirlerimizi nasıl organize edeceğiz?
● Enerji kaynaklarımız ne olacak?
● Nasıl besleneceğiz?
● Ne gibi hastalıklarla karşılaşacağız?
● Bugünün hangi hastalıklarına çare bulacağız veya hangi hastalıklar artık hiç olmayacak bile?
● Mülteci olmak, dünya vatandaşı olmak ne demek olacak?

Yarının toplumunu hayal etmek bize bugünün zorlukları hakkında yeni bir bakış açısı sağlar. Ayrıca geleceğin risklerine karşı hazırlıklı olabilmemiz için de fırsat yaratır. Sigortacılar olarak, riskin olduğu her alanda sigortalıları korumak için var olacağız, riskler değişse bile.


Tüm Ürünler Hizmet Haline Gelecek

Dünya Ekonomik Forumu insanların hiçbir şeye sahip olmayacaklarını (ev, araba, alet, ofis veya kıyafet) ihtiyaçları veya talepleri doğrultusunda bir süreliğine kiralayacaklarını bildiriyor. Bu aslında bazı alanlarda çoktan karşılaştığımız, p2p eşler arası ağ temeline dayalı olarak da gördüğümüz iş modeli. (AirBnB, Garajyeri.com, Davet Çok Elbisem Yok, Kolektif House, BlaBlaCar, Sinemia, Uber)

PwC’nin paylaşım ekonomisi raporuna göre, kullanıcıların %35’i paylaşım ekonomisinin daha iyi fiyat-performans oranına sahip olduğunu, %30’u paylaşım ekonomisinin daha değerli kullanıcı deneyimi yaşattığını, %29’u paylaşım ekonomisinin daha iyi seçenekler sunduğunu bildirmektedirler.


Sigortacılıkta Durum Ne?

Sigorta sektöründeki ürünlerin, kişilerin yaşamını ve alışkanlıklarını değiştiren bu iş modeline uyum sağladığı söylenemez.  Aracınızı otoparka koydunuz ve ofisinize işinize gittiniz. Bu esnada, otoparktaki aracınızı kiraya vererek paylaşım ekonomisi ile masraflarınızı azaltmak veya ek gelir elde etmek üzere bu hizmet platformundan faydalandınız. Peki bu arada aracınızın karşılaşabileceği riskler için önleminizi aldınız mı?

Mevcut trafik veya kasko ürünleri ile tabii ki mümkün değil. Araç kiralama firmaları ile yeterince tecrübe kazanan sektörümüz, araçlarını kiralayan bireyler ile de oldukça haşır neşir olacak görünüyor. Bu alanda Doğa Sigorta Türkiye’nin ilk p2p eşler arası araç paylaşım platformu olan Garajyeri.com için geliştirdiği Kasko ürünü ile bir ilke imza attı.


Sigortacıları Neler Bekliyor?

Müşterilerine geleceğin heyecan verici teknolojilerini sunan telekom şirketlerinden Vodafone’un rüya kaydedici cihazını duymayan kalmamıştır! Heyecan verici geleceğe sigortacılar olarak hazır mıyız?

Gelecekte rüya kaydedici cihazlarını yangına veya depreme karşı sigortalamak değil, siber riskleri teminat altına almak daha mühim olacak, çünkü büyük veri her şeydir! Türk sigorta sektöründe Anadolu Sigorta günümüzün siber risklerini teminat altına alarak bir ilke imza attı. Sigorta şirketleri aynı performansı gelecekteki çok daha kapsamlı riskler için de gösterebilecek mi? Merak konusu!


Karbon Emisyonun Küresel Bir Fiyatı Var

Kıyı Koruma Tesisleri, Kirlilik, Deniz Kirliliği, Tehlikeli Maddeler, CPL (Contractors Pollution Liability) vb. mevcut sorumluluk sigortası ürünleri de gelecekteki düzenlemelere uyum sağlıyacak. Fosil atıkları tarihe karıştırmak için atılacak bu adım sonrasında, yenilenebilir enerjinin öneminin daha da artacağı aşikar.

Eğitim sisteminin de gelecekte tamamen değişeceğini 6 ay gibi kısa süre içerisinde mesleki yeterlilik eğitimleri ile profesyonel hayata geçiş yapılabileceği düşünülürse ezberlerimizi bozmanın, kutunun dışında düşünmemizin vakti geldi de geçiyor bile!


Tek Bir Güç Devri Sona Erdi

Tek bir ülkenin egemenliğinin sona erdiği, sınırların farklılaştığı bir dünyadaki riskler üzerine ayrıca bir makale yazsak yeridir. Ülkelerin gelişmişlik göstergesi olarak bilinen sigorta sektörümüzü geleceğe hazırlamalı ve bir avuç küresel güç arasındaki yerimizi biran önce almalıyız!


Elveda Hastaneler

Sağlık sektörün teknoloji ile iyice gelişmesinden dolayı, kişiye özel ilaç üretimleri, robotik müdahaleler sonucunda artık sağlık sigortaları kapsamındaki anlaşmalı kurum listenize hastaneleri değil, daha farklı belki p2p networkleri dahil etmeniz gerekebilir. 3 Boyutlu yazıcılarla organ yapılması üzerine çalışmalar yapan bilim adamları, sağlık sigortalarının hasar/prim oranlarını yerinden oynatabilir!


Daha Az Et Tüketeceğiz

Hayvansal yağları hayatımızdan çıkarmamız sonucunda et tüketiminden kaynaklı hastalıkların azalması sağlık sigortalarında değişime yol açabilir. Et üretimi, ithalatı ve ihracatı dolayısıyla tarsim, nakliyat (özellikle canlı hayvan taşımacılığı) sigortalarında da büyük bir değişim söz konusu olacaktır.

Mortalite ve morbidity tablolarının da güncellenmesi gerekeceği gibi beklenen ömür de gelecek nesiller için değişecektir. Belki de kişiselleştirilmiş ürün ve hizmet almaya alışan kullanıcıların, kişiselleştirilmiş sigorta ürünleri için anlamlı bir parametre olabilir et tüketimi verisi.


Demokrasiler Değişime Uğrayacak

Devletlerin demokrasiyi alt yapı olarak belirleyeceklerini öngören fütüristlerin görüşlerine bakılırsa ekonomi, ticaret, sanayi, bilim ve teknoloji dahil tüm alanlardaki bireysel ve kurumsal risklere karşı politik risklerin önemi gittikçe artabilir!


2030’da Uzay Turizmine Hazır Olun

Havacılık sigortalarını bir adım ileriye götürüp, uzay araçlarının gövdesini, harp ve grev risklerini, yolcu sorumluluk ve mürettebatlarını underwrite etmeye hazırlanalım! Uzaya giden yolcuların seyahat sağlık sigortaları ise başka bir yazının konusu olsun.


Gelecek heyecan verici! Sigortacılar olarak, hazır mıyız?

Kaynaklar: 

https://www.weforum.org/agenda/2016/11/8-predictions-for-the-world-in-2030/

https://www.pwc.de/de/digitale-transformation/share-economy-report-2017.pdf

 

Ebru Çetin

Marmara Üniversitesi‘ndeki Aktüerya eğitimi esnasında çeşitli STK’lar ile sosyal sorumluluk projeleri geliştirerek profesyonel iş hayatına başladı. Sigorta sektöründe risk analizi, aktüerya, reasürans ve insurtech alanlarında çalıştı. Sigortacılıktaki teknolojik gelişmelerle  köşe yazıları yazmakta olup, sigortacılığın dijital dönüşümünü hızlandırma vizyonuyla yola çıkan dünyanın en geniş dijital sigorta topluluğu The Digital Insurer'ın Türkiye sorumlusudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir