Dijital Çağın Güvencesi: Kripto Para Sigortaları

Tahmini Okuma Süresi: 3 dakika

Kripto para piyasalarının yaklaşık 10 yıl gibi kısa bir tarihi var. İlk kripto para 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adıyla ortaya çıkan bir yazılımcı tarafından geliştirildi. Satoshi ‘den önce teknolojinin zıplama çağı sayılan 90’larda dijital para birimleri ile alakalı bir çok girişimde bulunulsa da hiçbiri Satashi gibi başarılı olamadı. Flooz, Beenz, DigiCash gibi bir çok sistem ve platformun başarısız olmasının en büyük sebebi finansal sıkıntılar, sahtekarlık ve benzeri konulardı.

Halbuki Satoshi duruma farklı bir perspektifle yaklaştı. Amacı hiçbir kurum ve kuruluşa bağlı olmayan, sadece sıradan insanların kontrolünde olan ve hiçbir şekilde kapatılıp, yasaklanmayacak bir protokol üretmekti, bunu da başardı. Bitcoin veya blockchain klasikleşen finans ve bankacılık dünyasını kurallarını yıkmayı başardı ve artık dijital dünyanın artık yeni trend olduğunu ve bu akıma ayak uyduranların yeni dünya düzeninde kazan olacağını kanıtlamış oldu.

Fakat bu başarı bazı risklerin ortaya çıkmasına da sebep oldu. Küresel risk raporunda siber riskler hala en üst sıralarda ve çok hızlı büyüyen kripto para piyasaları da hackerların iştahını kabartmakta… 29 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen BitHumb olayı  son zamanlarda gerçekleşen en büyük vakalardan biri. Bu olayda yaklaşık 30 milyon Dolar çalındı!


Sigortacılar Oyunun Neresinde?

Her geçen gün artan siber saldırılar kripto para birimi sahipleri için ciddi bir sorun halini aldı. Sigorta endüstrisi bu noktada fırsatı gördü ve bugün kripto sigortalar özelinde ciddi bir pazar oluşturmakta. 2019 ‘un 3.çeyreği itibariyle sadece Llyold’s un yaklaşık 45 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğü var. Aon, Marsh gibi devler çoktan piyasada yerlerini aldılar. Dünyanın önde gelen Kripto para borsası Bittrex iç uyum ve protokollerini uygun hale getirdikten sonra kullanıcılarının güvenliklerini korumak amacıyla kendini sigortaladığını açıkladı.

Bu durum aslında Bittrex gibi bir çok platform için ciddi bir adım ve sigorta pazarında ciddi bir fırsat. Çünkü bugün dünya kripto para piyasanın yaklaşık %4’ü bir şekilde sigortalı. Kripto para piyasası Dünya sigorta endüstrisi için ciddi ve gelişmekte olan bir fırsat. Bu piyasaya öncü olarak giren her kurum ve kuruluş için ciddi fırsatlar var.Önemli olan bu oyunu akılıca oynayıp, doğru stratejiler belirlemek.


Türkiye’deki Durum

Türkiye piyasasını ele aldığımızda ise Türkiye kayıtlı kripto para işlem platformunun en fazla olduğu 5 ülkeden biri,  hatta Dünya’da ki 4. kripto para borsası Türkiye’de kuruldu. Bir milyona aşkın tekil Türk kullanıcı yerli ve uluslararası platformda aylık ortalama 500-700 milyon Dolarlık bir hacme ulaşıyor. Türkiye piyasasının öncü sigorta kuruluşları bu fırsatı görüyorlar ve bu yönde yatırımlarına devam ediyorlar. Ancak hem Dünya hem de Türkiye olarak yolun çok başındayız.

Özellikle 2020 yılında kripto para piyasalarına bir düzenleme getirileceği konuşulurken, henüz bir aksiyon alınmadı. Sadece Türkiye değil, birçok ülkede de benzeri bir durum söz konusu. Yani hackerlar için bu tip platformlar açık hedef, dolayısıyla bu durum sigortacılar nezihinde hem ciddi bir fırsatken diğer taraftan ciddi bir risk teşkil ediyor. Kripto para özelindeki en büyük ve elzem olarak çözülmesi gereken sorun: piyasada ciddi bir talep olmasına karşın, maliyetlerin çok yüksek olması, sigortacıların kıllı kırk yarması, ve bundan dolayı sigortanın işlevini yitirmesi. Bu sorun, yatırımcıların veya bu tür bir sigorta alacak olan kurum ve organizasyonların konuya ön yargıyla yaklaşmasına sebebiyet veriyor.


Aslında mini bir swot analizi yapıldığında her iki tarafta çok kazançlı olacak bu fırsat. Hızlı ve risk alabilen kuruluşlar kripto para sigortalarından çok ciddi kazançlar elde etmesi aşikar ancak her iki taraf için karşılıklı güvenin kazanılması, uygun teminat yapılarının hazırlanması için henüz vakit erken gibi gözüküyor.

 

Damla Kuru

Saint Michael Fransız Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Işık Üniversitesi Makine Mühendisliği (Lisans) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Finansal Ekonomi (Yüksek Lisans) programlarını tamamladı. 2019 yılında London School of Business and Finance'da Post Graudate in Finance eğitimi aldı. 2013 yılından beri sigorta sektöründe çalışmaktadır, uzmanlık alanı finansal sigortalar ve mühendislik sigortalarıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir