Yeni Nesil Sigortacılık: Talebe Dayalı (On-Demand) Sigorta
Paylaşım ekonomisinin dünyada gelişmesiyle birlikte, müşteriler aynı zamanda hizmet sağlar hale geldi. Kendi aracını kiralama, evini ya da odasını kiralama, ortak çalışma alanlarından yararlanma gibi çeşitli hizmet ve uygulamalar, yeni sigorta ihtiyaçlarını doğurdu. Peki nedir bu talebe dayalı (on-demand) sigorta?
Dünyada teknolojinin gelişmesiyle, yeryüzündeki tüm sektörler değişim geçirmekte. Aslında sigorta sektörü genelde yenilikleri geç benimsemektedir. Ancak, pazarda bu evrimin yoğun şekilde talep görmesi üzerine, yeni insurtechler ortaya çıkmakta ve dijital sigortacılık adımları atılmaktadır.
Talebe dayalı hizmet başlı başına bir kavram olsa da tüm sigortacılık ürünlerine entegre edilebilir. Talebe dayalı sigorta kısa şöyle tanımlanabilir; istediğiniz an, istediğiniz yerden, sigorta kapsamını, süresini, teminatlarını özgürce belirleyebildiğiniz, süreç otomatize edildiğinden daha uygun fiyatlı, dijital sigortacılık modeli. Bu sayede müşteriler akıllı telefonlarını kullanarak herhangi bir sigortayı kolayca satın alabilirler.
Bu tür sigortalar, geleneksel yöntemlerden daha az zahmetlidir, sigorta şirketlerinin verimliliğini artırır, müşteriler için büyük bir zaman ve iş yükü tasarrufu sağlar. Yeni bir ürün satın aldığınızda, hiçbir yere gitmeniz gerekmez ve uzun evrak işlemleriyle vakit kaybetmezsiniz. Ürününüz bir araba, ev, cep telefonu, bisiklet, müzik aleti ya da bir mobilya olsun, sadece sisteme giriş yapar ve ürün bilgilerinizi girip ödemenizi gerçekleştirirsiniz. Sigortanız artık aktif! Bazı talebe dayalı sigorta uygulamaları, sigortanızı istediğiniz anlarda aktif veya pasif hâle getirmenize bile olanak tanıyabiliyor.
Acenteler İçin Tehdit mi Fırsat mı?
Sigorta şirketleri için en önemli satış kanalları her zaman acenteler olmuştur. Bu yüzden de iyi bir acente ağına sahip olmak, bu alanda faaliyet gösteren firmalar için en önemli gereksinimlerden biridir. Dijitalleşme ile beraber, küresel ölçekte hızla yayılan ve benimsenen talebe dayalı sigortalar, genelde mobil uygulamalar üzerinden hizmet vermektedir. Kimileri kendini bir yazılım şirketi, kimileri ise dijitalleşmiş acente olarak kendini adlandırmaktadır. Çoğu sektörde dijital dönüşüm sonucu yaşanan tedirginlikler, talebe dayalı sigorta uygulamaların, acenteler tarafından kendilerine rakip olarak görülmesine sebep olmaktadır. Aslında daha az evrak işi, her yerden poliçe kesme imkanı, daha gelişmiş satış kanalları, acentelere müşterilere daha iyi hizmet verme imkanı ve pratiklik getirmektedir. Teknolojinin sigorta şirketlerine sağlamış olduğu faydalar, aynı şekilde acentelere de birçok alanda fayda sağlamaktadır.
Talebe dayalı sigorta uygulamaları, sigorta şirketleri veya acenteler tarafından rakip olarak görünsün ya da görünmesin, eninde sonunda pazarda önemli bir oyuncu haline gelecektir. Çünkü yeni dünya düzeninde, ürünlerin ve sistemlerin gelişimini sağlayan arz değil, taleptir. Pazar, bir hizmeti veya ürünü talep ettiği sürece, o ürünü ya da hizmeti yaratanlar ve sunanlar mutlaka ortaya çıkacaktır.
Talebe Dayalı Sigorta Insurtech Örnekleri
Dijitalin, müşteri taleplerinin ve sigortanın birleştiği bu üçgenden bahsedip de bu alanda hizmet veren startuplardan bahsetmemek olmaz.
Yeni ürünleri en kolay benimseyen pazar olan Amerikan pazarı, talebe dayalı sigortacılık konusunda da yine lider konumda. Talebe dayalı sigortacılığın en bilinen örneklerinden biri Lemonade, bir yazılım şirketi olduğunu ve müşterilerin en efektif ve verimli çözümleri sunduğunu ifade etmektedir. 2017 yılında toplamda 91,2 milyon dolar yatırım alan Trov, sevdiğiniz eşyaları mobil uygulaması aracılığıyla ayrı ayrı sigortalatmanıza izin veriyor. Yine bir insurtech girişimi olan Homelyfe, geçtiğimiz ay yeni bir dijital sigorta platformu olan ve tüketicilerin herhangi bir sigorta ürününü, herhangi bir dijital ortamda hiçbir aksama olmadan satın almasını mümkün kılan Aventus’u tanıttı.
Yerele baktığımızda şu an için bu alanda faaliyet gösteren tek start-up kurucusu olduğum StuffApp diyebiliriz. İstediğiniz elektronik eşyaları, her an, her yerden sigortalanmasına olanak veren platform olan StuffApp, beta sürecini tamamlamak üzere ve Kasım ayı içerisinde kullanıma açmak için testlerini tamamlamış olacağız.
Ülkemizde insurtech örnekleri ne yazık ki sınırlı sayıda. Buna rağmen, gelişen sigorta sektöründe bu tarz girişimlerin çok daha artacağını tahmin ediyoruz. Umarım hem talebe dayalı sigorta alanında hem de diğer alanlardaki insurtechlerin sayısı artar ve sektörün gelişimine katkı sağlarlar. Hem sigorta şirketlerinin hem de düzenleyicilerin de bu süreçte üzerilerine düşen sorumluluğun bilincinde olması gerekiyor. Ülkemizde tohumları yeni yeni ekilmekte olan bu alan, her ne kadar geç benimseyen bir sektöre sahip olsak da dünyadaki gelişme hızını yakalayacak ve sigortacılığın yıkıcı dönüşüm sürecinin önemli bir parçası olacaktır.
Kaynaklar;
Insurance Support World – Insurance Companies To Embrace The Digital Transformation, http://www.insurancesupportworld.com/blog/2018-time-for-insurance-companies-to-embrace-the-digital-transformation
Deloitte – 2018 Insurance Industry Outlook, https://www2.deloitte.com/us/en/pages/financial-services/articles/insurance-industry-outlook.htm
İstanbul Ticaret Üniversitesi – Türk Sigorta Sektörünün Gelecek Perspektifi, http://library.ticaret.edu.tr/e-kaynak/tez/75743.pdf
Nanalyze – 8 Startups Offering On-Demand Insurance, https://www.nanalyze.com/2017/06/8-startups-on-demand-insurance
