Sigortacılıkta Kişisel Gelişim İçin En Etkili 6 Kaynak
Elbette ki, sigorta sektörü kendi dinamiğinde, çalışan potansiyelini yükseltmek için sürekli olarak çaba gösteriyor. Elbette ki, bu konuda yönetsel inisiyatifler hep mevcut.
Ve elbette ki; sigorta şirketlerinin ötesinde sektör kurumları (öncelikle Türkiye Sigorta Birliği) en baştan beri bu konuda hem yol gösterici hem destekçi olmaya devam ediyor.
Lakin, bu noktada sorumuz şu; yeterli mi ?
Eğitim formasyonunda en önemli noktalardan birinin, kişinin kendi duruşu olduğunu düşünürsek, belki biraz da sektör çalışanı bireysel olarak neler yapabilir konusu üzerine yoğunlaşmakta fayda vardır.
Eğer Sigorta Sektörü çalışanı ya da sektörde var olmaya adaysanız hemen ajandanıza beş kurumu kaydetmenizde fayda var. TSB, TSEV, SEGEM, EGM ve SPL.
Biraz araştırdığınızda sektöre dair en kapsamlı bilgileri masanıza sermekte oldukça gönüllü ve cömert olduklarını göreceksiniz.
Tabi öncelikle, sektörde nitelikli bir çalışan olmak istiyorsanız SEGEM Sertifikası (Teknik Personel Yeterlilik), BES Lisansı ve SPL Lisansını almanızın şart olduğunu bilmelisiniz. Ki bunu neredeyse bölüm bağımsız söylemek mümkün. Bu sertifikalar size ürün, fayda, mevzuat, işleyiş ve gereklilikler üzerine fazlaca donanım sağlayacak.
Diğer yandan; Vidobu, Turkcell Akademi, Campus Online, Udemy, Linkedin Learning, İzgören Akademi, Khan Akademi, Coursera, EdX , Wiley, Harward Business Review Türkiye gibi dijital platformlar kişisel ve mesleki gelişim için sizlere geniş bir kaynak sağlayabilir.
Hadi neler öğrenebiliriz & öğrenmeliyiz inceleyelim.
TSEV
İhtiyacınız, sektör yöneticilerinden ve çalışanlarından ve akademisyenlerden kapsamlı eğitimler alarak çeşitli alanlarda derinleşmekse TSEV ( Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı ) tüm programları ile 1973 yılından bu yana hizmet sağlıyor.
Özünde bir yüksek lisans programına eş değer olan Temel Sigortacılık Programı, İleri Sigortacılık & Uzmanlık Programları, her ay için planlanmış çeşitli sektör odaklı eğitimlerin yanı sıra Sigorta Araştırma Dergisi, e-kitap ve e-dergiler ile ufkunuzu açabilir.
SEGEM
Eğer Teknik Personel Yeterlilikten Aktüerliğe, Eksperlikten Brokerliğe eğitim almak ve esasen yetkilenmek istiyorsanız adresiniz SEGEM yani Sigortacılık Eğitim Merkezi.
EGM
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), BES Lisansına sahip olanlara düzenli online eğitimler ve bilgilendirmeler sağlıyor. Ancak daha önemlisi; sektöre ait istatistikleri, raporları, endeksleri oldukça ulaşılabilir kıldığı gibi günlük özet bilgi de sunuyor.
SPL
Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (SPL) bizim için her ne kadar lisans odaklı bir kurum olsa da eğitim takviminde muadili bulunması güç içerikler bulmak mümkün. Tabi SPL Lisansı’nız varsa düzenli online eğitimlerde hizmetinizde.
TSB & SBM
Eğitimin ötesinde konuya Sigorta Sektörüne dair bilgiler ve kaynaklar olarak bakarsak ilk başvurulacak yerler TSB ve SBM olur.
Sigorta Bilgi Merkezi ( SBM) Hayat Sigortasından Seyahate, Trafikten Sağlığa birçok sigorta konusunda ayrıntılı raporları ve istatistikleri açık kaynak olarak yayınlayarak,
Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği ( TSB ) ise Sigorta Sektörü verileri, Dünya ve Avrupa Sigorta istatistikleri & bilgileri, mevzuat ve TSB görüşleri, faaliyet raporları, yayınlar ve Sigorta Bilgileri arşivi oluşturarak geniş birer bilgi havuzu oluşturuyor.
Dijital Platformlar
Diksiyondan satış sistematiğine, iletişimden sunum tekniklerine, çalışma sistematiklerinden raporların önemine,
Verimlilikten zaman yönetimine,
Excel ya da Keynote programlarını en temeline dokunarak öğrenmeye,
Hatta kurumsal yazışma ve imla kurallarına kadar kişisel ve mesleki gelişiminize katkı sağlayacak bilgiye ise ulaşmak
Vidobu, Turkcell Akademi, Campus Online, Udemy, Linkedin Learning, İzgören Akademi, Khan Akademi, Coursera, EdX , Wiley, Harward Business Review Türkiye ve benzeri platformlar ile oldukça kolay.
Tabi ki hepsinin çeşitli uzmanlık alanları ya da odaklandıkları noktalar var. Lakin çeşitlilik oldukça fazla. Sigorta Sektörü çalışanı ve adayları için ücretli ve ücretsiz bu genişlikte kaynağın var olması oldukça umut verici.
Geriye sadece kişinin gelişmek istemesi kalıyor sanırım.
Ne dersiniz?

Yüksek eğitimi Mühendislik ve İşletme alanlarındadır. Profesyonel iş hayatında Satış Uzmanı, İşe Alım Uzmanı, Eğitim Müdürü, İş Geliştirme Yöneticisi olarak çalışmıştır. Halen MB Akademi’de İş Geliştirme Müdürü & Program Lideri olarak çalışmaktadır.