Sigortacılıkta Çıraklık Yok Mu Oldu?
Yetenekli genç çalışanları şirketlere çekmek sigorta sektörünün karşılaştığı zorluklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu problemin arkasında birkaç sebep var ama en önemlisi kariyer odaklı baby-boomer kuşağının emekli olurken yanlarında sistem ve prosedürlere dair kurumsal hafızayı beraberlerinde götürmesi olabilir.
Bu kurumsal hafıza kritik ve kökleri bu kişilerin çıraklık günlerine kadar uzanıyor. Tabii burada çıraklık kelimesini özellikle kullanmamızın bir nedeni var, çünkü çıraklık stajyerliğin aksine tüm kariyerini tek bir sektöre adamak anlamına geliyor.
Gençler sigorta sektörünü genellikle yüksek enerjili ve çekici bir sektör olarak görmek yerine riskten kaçan, hantal ve yeni teknolojilere karşı mesafeli olarak görüyorlar. Bunun tek istisnası statükonun sarsıldığı ve sigorta devlerinin ilgi göstermeye başladığı insurtech dünyası olabilir
Kıyasla daha küçük sigortacılarda eskilerin emekliliğiyle birlikte yok olan bilgi daha kritik gözüküyor. Bu durum özellikle eski teknolojik altyapılara yapışıp kalan ve rekabetçi kalmak için gerekli olan yeni teknolojiye adapte olmaya çalışan şirketler için daha da geçerli.
Peki, bahsi geçen bu görece küçük sigorta şirketleri modern teknolojileri kucaklamak konusunda neden tereddütlü? Think.Shift şirketinden Balaji Krishnamurthy’e göre bu tür şirketler yeni teknolojiler konusunda ürkek çünkü kendi deyimiyle “Hareketsizlik Kanunu”na yakalanmış durumdalar. Bu kanuna göre insanlar değişimin yaratacağı riski kabullenmektense, mevcut acılarına katlanmaya devam etmeyi tercih ediyorlar.
“Bazı bilinmezler içeren yeni teknolojileri kabullenip, kendilerine daha iyi bir gelecek sağlamak yerine; günümüzün acılarını (spreadsheetler, kurumiçi veritabanları ve yazılımlar) yaşamaya meyilliler.” diyor Krishnamurthy.
Şu kesin ki; gelecekte genç profesyoneller zamanı geçmiş sistemlerde çalışmayacak. Bu gençler hareketli, ileri odaklı ve teknolojiyi önceliğine almış sektörlerde çalışacak. Bu yüzden “Hareketsizlik Kanunu”na yakalanmadan, yeni neslin ihtiyaç ve yeteneklerine uygun yeni teknolojilere geçmek için planları yapmaya başlamak gerekli. Bunun yapılması durumunda şirket ve çalışanlar için yeni fırsatlar oluşacak; ayrıca kurumlar kurumsal hafızasını ve çıraklarının uzun süreli sadakatini korumanın tadını çıkaracak.
Kaynak:
Insurancethoughtleadership.com internet sitesinde “Are Apprenticeships in Insurance Extinct?” başlığıyla yayınlanmış olan yazının Türkçe çevirisidir.
http://insurancethoughtleadership.com/are-apprenticeships-in-insurance-extinct/