Otomasyon Sırası Ticari Sigortalarda!
Bugünün geleneksel sigorta dünyasında riskler, beyana dayalı, karmaşık, güvensiz ve güncel olmayan bilgilere göre sigortalanmaktadır. Buna karşın, gelişmiş ülkelerde yeni nesil Insurtech girişimleri pazarlama, ürün, fiyatlama, hasar yönetimi vb. süreçleri opitimize edebildiler. Kurdukları kullanıcı dostu online platformlar ile sigorta sektöründe yıkıcı iş modelleri yarattılar.
Özellikle bireysel sigortalarda görülen bu dönüşüm, sigortalıların hayatlarını kolaylaştırdığı gibi, kısır döngü içerisinde gelişmeye çalışan sigorta penetrasyonuna da yeni nesil bir soluk getirdi. Son yıllarda bu alanda yaşanan gelişimlerin bazıları;
- Bireysel sigorta ürünleri (On-demand sigorta, mikro sigorta, p2p)
- Aktüeryal modeller (Yapay zekâ, makinelerin öğrenmesi, derin öğrenme)
- Kişiselleştirilmiş ürünler ve fiyatlamalar (Kullandığın kadar öde, davranışsal ekonomi)
- Underwriting süreci (Nesnelerin İnterneti, gerçek zamanlı poliçe hareketleri)
- Müşteri deneyimi (Chatbot ve akıllı asistanlar)
- Hasar yönetimi (Videolu hasar ihbarı, robotik analizler)
- Güvenli ve şeffaf veri kayıt yöntemi (Blockchain)
- Ödeme şekilleri (Kripto döviz, Para 4.0, biyometrik sistemler)
Intelligent Insurer haberine göre; Insurtech girişimleri bu yeni nesil teknolojik çözümleri ticari sigortalara uyarlamak için hazırlıklarını hızla sürdürmektedirler. Özellikle farklı endüstrilerde faaliyet gösteren kobilerin homojen olmayan ve proje bazında değişen riskleri için de bazı teknolojik sigorta çözümleri görülmeye başlandı.
Avrupa’nın en büyük online pazarlarından biri olan ülkemiz; bireysel sigortaların teknolojik gelişiminde, fiyat karşılaştırma ve online pazar yeri gibi iş modellerinin dışına çıkmaya başlamış durumda. Özellikle, sigorta şirketlerinin inovasyon programları ile birlikte ekosistemi çeşitlendirecek ürünler geliştirilmeye başlandı.
Ticari sigortalar tarafında ise, inşaat sektörünün her türlü olası risklerine karşı teminat ihtiyacını sağlayan “İnşaat Bütün Riskler” platformu ülkemizden çıkan Insurtech’lerin başarılı bir örneği. Gelişmekte olan ülkeler sınıfında yer alan Türkiye’ ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörü; özellikle son yıllarda ciddi bir büyüme trendi göstermektedir. Bu durum da inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu sigortaların, satın alma sürecini otomatize eden “Insaatbutunriskler.com” girişiminin hem yerel hem de global ölçekte büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
KPMG Türkiye’nin inşaat sektörü raporuna göre GSYH üzerinde büyüme kaydeden inşaat sektörünün, en büyük ihtiyacı sigortalılık oranlarının arttırılmasıdır. Bu noktada Türkiye genelinde faaliyet gösteren yüklenici firmalar Ekap İhale Takip sistemi üzerindeki sözleşme numaralarını Insaatbutunriskler.com sistemine girerek 3 adımda projenin “İnşaat Bütün Riskler” sigortasının maliyetini görebilmekte ve bütçelemelerini proje öncesinde yapabilmektedirler.
Ayrıca Insaatbutunriskler.com firmalara projeyle ilgili basit sorular sorarak sigorta şirketlerinin risk analizine yardımcı olmakta ve riski özelleştirmektedir. Modelleme motoru, girilen adres bilgisine göre, veri tabanında kayıtlı olan deprem, fırtına, terör, yer kayması vb. adrese bağlı riskler için sınıflandırma yaparak, risk konusu ve risk kabul sorularına aldığı yanıtlara göre saniyeler içerisinde teknik sınıflandırma yapmaktadır.
İnşaat firmalarına “İnşaat Bütün Riskler” ürünü için dört farklı alternatif ve yaklaşık sigorta maliyetlerini seçme imkânını ücretsiz olarak sunan girişim, sigortaya hızlı ve kolay erişim sağlarken, müşteri memnuniyetini de ön planda tutarak bu alanda da fark yaratmayı hedeflemektedir.
Sigorta sektörünün ticari ürünler sunduğu tüm endüstriler; rekabetçi avantaj sağlamak, yeni iş modellerini desteklemek ve operasyonel süreçlerini daha efektif bir şekilde geliştirmek dijital dönüşümü kucaklamış durumdadır. Müşteriler dijitalleşirken sigorta şirketleri de dijitalleşmeli, yeni nesil çözümlerle teknolojiyi yakalamalıdır, ancak bu sayede değişen ve gelişen riskler teminat altına alınabilir.
Bu açıdan önemli bir ihtiyaca cevap veren ve kendi alanında bir ilk olan İnşaat Bütün Riskler platformunu tebrik ederiz.
Kaynaklar;
İnşaat Bütün Riskler Websitesi, https://www.insaatbutunriskler.com
Intelligent Insurer Websitesi, https://www.intelligentinsurer.com/article/automation-is-coming-for-commercial-underwriters
KPMG Türkiye İnşaat Sektörü Raporu, https://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/tr/pdf/2018/01/sektorel-bakis-2018-insaat.pdf
