Körlük / Kitap İncelemesi
Bizden kitap tavsiyesi vermemiz istendiğinde, son birkaç yıldır verdiğimiz ilk cevap hep aynı; Jose Saramago / Körlük.
İçinden geçtiğimiz şu zor dönemler bize sıkça bu kitapta yaşananları anımsatınca, “Körlük” kitabına ilişkin yorumlarımızı paylaşmadan edemedik. İnsanların hayatın olağan akışında, teker teker görememesiyle başlayan bu hikaye, zamanla tüm insanlığı esir alan bir “Körlük” salgınına dönüşüyor.
Hikaye boyunca, dalga dalga yayılan körlüğün ortaya çıkardığı kaos ortamı çok başarılı tasvir edilmekte, toplumun görmeyen gözlerle cinayetlere, tecavüzlere tanık olduğu bu salgın, insanoğlunun içinde taşıdığı ve fırsatını bulunca ya da zorda kalınca ortaya çıkardığı vahşice davranışlara da sahne olmaktadır.
Salgın ve doğurduğu sonuçlar her ne kadar en ince detayına kadar tasvir de edilmiş olsa, aslında satır aralarında mecazi bir körlükten bahsedildiğini anlıyorsunuz. Yani görme yetisinin kaybedilmesi bir metafor olarak kullanılmış, aslında toplumun yozlaşmışlığına karşı insanların kafalarını adeta kuma gömdükleri gerçeği dozunda bir eleştiriyle anlatılmıştır.
Saramago’nun yine tüm ezberleri bozarak kaleme aldığı bu hikaye, sizlere farklı bir bakış açısı kazandırması adına zamanın tam da ruhuna uyan en önemli tavsiyemizdir.
İncelemeyi Yazan: Merve Gültekin Ersoy
Bu içerik @okurus Instagram hesabı katkılarıyla hazırlanmıştır. Okurus’u Instagram’da takip etmek için tıklayın.

Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Axa Sigorta ve Vakıflar Bankası’nda yönetici olarak çalıştı. Yüksek Lisans eğitimi sonrası kariyerine akademik alanda devam etti. Halen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Programı Başkanlığı’nı yürütmekte olup, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı’nda doktora derecesine sahiptir.