Puslu Kıtalar Atlası / Kitap İncelemesi
“Puslu Kıtalar Atlası” İhsan Oktay Anar’ın, nam-ı diğer Uzun İhsan Efendi’nin 1995 tarihli ilk romanıdır. Bu kitabından sonra yazdığı romanların karakterlerini yaratırken, hep “Puslu Kıtalar Atlası”ndan beslenmiş. Bu nedenle, yazarın kitaplarını okurken, kronolojik sırasına uymanızı tavsiye ederiz.
Yazarımız bir “Feylesof”… Bir akademisyen… Öyle ki, üniversitenin Felsefe kürsüsünden emekli… Gerçek hayatta pek az kişinin kendisini görme mutluluğuna eriştiği Anar, çok sevdiği romanlarında zaman zaman kendinden ilham alarak oluşturduğu Uzun İhsan Efendi karakteri ile okuyucularına göz kırpar.
Anar’ın, Puslu Kıtalar Atlası’nda kurduğu dünyayı anlatırken kullandığı cümleler ile felsefesi bol bir coğrafyada, birbirini kovalayan vagonların oluşturduğu bir tren gibi rayların üzerinde akarken, birden bir istasyonda duruyorsunuz.
Trenin “puslu” penceresinden baktığınızda ilk gördüğünüz yüz, Moğol suretli uzunca bir adam…
Hangi zamana ve mekâna ait olduğunu bilemediğiniz bu istasyonda inin… Korkmayın Uzun İhsan Efendi ve siz gelmeden o tren kalkmayacak!
Ağır ağır, fısır fısır, kıkır kıkır, tekrar ve tekrar okuyacağınız İhsan Oktay Anar şaheseri sizlerle…
Şayet sayfalarda ilerlerken hayal dünyanız size yetmezse, 5 yıllık büyük bir emeğin sonucu olduğu, ince ince dantel gibi işlenmiş çizimleriyle kendini belli eden, İlban Ertem’in hazırladığı bu masalın, çizgi romanını da ayrıca tavsiye ederiz.
Bu içerik @okurus Instagram hesabı katkılarıyla hazırlanmıştır. Okurus’u Instagram’da takip etmek için tıklayın.

Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Axa Sigorta ve Vakıflar Bankası’nda yönetici olarak çalıştı. Yüksek Lisans eğitimi sonrası kariyerine akademik alanda devam etti. Halen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Programı Başkanlığı’nı yürütmekte olup, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı’nda doktora derecesine sahiptir.