Siddhartha / Kitap İncelemesi

Tahmini Okuma Süresi: < 1 dakika
1946 Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Herman Hesse’nin başyapıtı, Siddhartha Bir yolculuk… Öyle bir yolculuk ki, varacağın yerin değil, yolun kendisinin önemli olduğu. Arayışta olma, bilgiye ulaşma, hırslardan, zenginliklerden, dünyevi hazlardan arınma, tüm öğretileri sorgulama ve yolun sonunda kendi benliğini keşfetme hikayesi aslında…

Bu sancılı ve uzun yolda Siddhartha, kendi iç huzurunu bulmak ve nihayetinde Nirvana’ya ulaşmak için farklı yollara sapıyor. Çünkü herkes için doğru olan tek bir yol yok! Her birey ayrı bir dünya. Bu nedenle kendi yolunun arayışında Siddhartha. Yeri geliyor yola çıktığı arkadaşıyla ayırıyor yollarını, yeri geliyor yeni yol arkadaşları ediniyor. Her birinden yeni tecrübeler ediniyor kendisine.

Yeni yaşantıları, öğretileri deneyimliyor. Ama hiç durmuyor Siddhartha, tıpkı ırmak gibi. Hep aynı ırmak ama her defasında farklı akan, farklı taşlara çarpan, kimi zaman hızlanıp yavaşlayan ama hiç durmadan akan ırmak gibi.

Yolunun sonunda, öze dönüşle birlikte doğanın sesine de kulak veriyor, ırmak cevaplıyor sorularını. Doğa aslında bilgeliğin ta kendisi dinlemeyi bilene. Doğu felsefesini mistisizmle harmanlayarak enfes bir yolculuk hikayesi anlatıyor bize Herman Hesse…

İncelemeyi Yazan: Merve Gültekin Ersoy

Bu içerik @okurus Instagram hesabı katkılarıyla hazırlanmıştır. Okurus’u Instagram’da takip etmek için tıklayın.

Dr. Behlül Ersoy

Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Axa Sigorta ve Vakıflar Bankası’nda yönetici olarak çalıştı. Yüksek Lisans eğitimi sonrası kariyerine akademik alanda devam etti. Halen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Programı Başkanlığı’nı yürütmekte olup, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı’nda doktora derecesine sahiptir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir