Sigortacı Ne Satar?

Tahmini Okuma Süresi: 2 dakika

Ortada büyük bir sistem mevcut olsa da, konu eninde sonunda ne sattığına geliyor. Devlet kurumları, gelişen ve düzenlenen kanunlar, reasürör firmalar, minimum 20 milyon TL ödenmiş sermayeli ilk adımlar, sektör kurumları, bilgi edinmeden istatistiğe ya da hakem heyetinden eğitime, sektörel güvence noktaları, vs…

Hepsi sigorta sektörünü ve ürünlerini var eden büyük bir döngüyü oluşturuyor lakin, müşteriye sektörü anlatmanın yolu bambaşka bir yerde. Ürünün güvencesi, var oluşu, şirketin gücü, elbette önemli !

Poliçenin ya da sözleşmenin kapsamı, güvence altına aldıkları, istisnaları, kapsam dışı alanları vs. zaten olmazsa olmaz bilgiler! Ama cevabı hassasiyetle anlatılması ve özellikle içselleştirilmesi gereken esas soru şu; Sigortacı ne satar?


Hayat Sigortası, kasko, DASK, ferdi kaza sigortası, BES, sorumluluk sigortası bu sorunun cevabı değil. Diğer yüzlerce sigorta ürünü ya da türevleri de değil. Sorunun cevabı, sattığınız ürünün müşteride hangi içsel ihtiyacı doyurduğunda yatıyor.

Sorunun cevabı, sigorta ürünlerinin insan hayatında dokunduğu noktaları önemsemekte ve anlamakta yatıyor. Ve hatta sorunun cevabı, sektörün var oluş nedeni üzerine biraz daha düşünüp derinleşmekte yatıyor.


Sevgili sigorta sektörü çalışanları; çok iddialı ve net söylemek gerekir ki sizler farklı şekillerde paketlenmiş ürünler değil, konfor, umut, huzur, gelecek, rahatlık, mutluluk, hayat kalitesi ve hayat stresinden uzaklaşma lüksünü satıyorsunuz.

Yaptığınız her iş eğer kişiye doğru anlatılırsa mutlak fayda içeriyor ki bunun geçerli olduğu iş alanı oldukça azdır. Sektörün hangi alanında ve bölümünde çalışırsanız çalışın küçük Superman’ler olarak insan hayatına dokunuyorsunuz.

CEO’sundan stajyerine, bölge yöneticisinden operasyoncusuna, acentesinden eksperine, güvenliğinden satış danışmanına, eğitmeninden herhangi bir bölümün liderine, üst yönetiminden tüm emek verenlerine herkesin aynı vizyona ve faydaya hizmet ettiğini söylemek mümkün.

Yani konfor, umut, huzur, gelecek, rahatlık, mutluluk, hayat kalitesi ve hayat stresinden uzaklaşma lüksü. Nasıl mı?

  • Belki trafikte küçük bir kaza yapan sabah mahmuruna, kavgasız ve insani bir diyalog ile birkaç fotoğraf&tutanak sonrası güne devam etme konforu,
  • Belki üst komşusunu tanıyamayacak kadar büyük bir binada yaşayan beyaz yakalıya, tavandan akan su sonrası sıkıntısız tamirat rahatlığı,
  • Belki de hayat boyu çalışan ve gelecekten kaygı duyan bir çifte güvence ve umut, hatta kendinden sonra çocuğunun ne yapacağı konusunda kaygı taşıyan yalnız bir anneye gelecek huzuru,
  • Ya da farklı anlarda ailesine borç bırakmama iç rahatlığı, kimseye yük olmama onuru, güvencede hissetme konforu, hayatın etkilerine karşı önlem alma mutluluğu, hayat kalitesi ve yaşam lüksü…

Ne dersiniz?

Sizce de bir paket çikolata satmaktan daha derin bir iş yapmıyor musunuz? Eğer sigorta sektöründe çalışıyorsanız ya da gelecekte çalışmaya adaysanız lütfen, yaptığınız işi sadece iş tanımı ile ifade etmeyin.

Çünkü sadece İK kayıtlarındaki hali ya da performans kriterlerindeki maddeleri ile işinizi ifade etmek sizi azımsamak olacaktır. Ki bence çok yazık!

Ne iş yapıyorsun?

İnsanlara konfor, umut ve huzur sunuyorum.

 

Şahap Tokgöz

Yüksek eğitimi Mühendislik ve İşletme alanlarındadır. Profesyonel iş hayatında Satış Uzmanı, İşe Alım Uzmanı, Eğitim Müdürü, İş Geliştirme Yöneticisi olarak çalışmıştır. Halen MB Akademi'de İş Geliştirme Müdürü & Program Lideri olarak çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir