Aflac Ördeği: Sigortacılık Tarihinin En Başarılı Maskotu

Tahmini Okuma Süresi: 4 dakika

Kurumsal şirketler marka imajlarını güçlendirmek ve bilinirliklerini arttırmak amacıyla maskot kullanırlar. Mc Donalds’ın palyaçosu, Michelin’in lastik adamı, Milka’nın mor ineği hepimizin aşina olduğu maskotlar. Sigorta sektöründe maskot kullanımı ise pek yaygın değildir. Bu yazıda sigortacılık tarihinin belki de en başarılı maskotunun, Aflac ördeğinin hikayesini sizlerle paylaşacağız.

American Life Family Assurance, 90’lı yılların sonunda ABD’de marka bilinirliğini arttırmak için yeni bir reklam kampanyası başlatmaya karar verdi ve bir çok ajanstan tavsiye aldı. İçlerinden bir tanesi şirketin kısa isminin ördeklerin çıkardığı sese olan benzerliğinden yola çıkarak ördek temalı bir reklam kampanyası yapılmasını önerdi. Şirket başta bu fikre kuşkuyla yaklaşmış olsa da bir araştırma yaptırarak bu öneriyi test etmek istediler. Yapılan araştırmada reklamı izleyenlerin Aflac ismini büyük oranda hatırladıkları fark edilince şirket bu cesur fikri uygulamaya karar verdi.


Aflac Ördeği Yayında

İlk Aflac ördeği reklamı 2000 yılında yayınlandığında şirketin internet sitesi bir gecede tüm zamanlarda aldığından daha fazla ziyaretçi aldı. Reklam o kadar etkili oldu ki insanlar ördeğin oyuncaklarını satın alabilmek için şirketi aramaya başladılar. Şirket oyuncak satışlarından elde edilecek gelirin bir kanser merkezine bağışlanacağını duyurdu ve sadece birkaç ay içerisinde oyuncak satışlarından elde ettiği kazanç ile kanser merkezine 75.000 Dolar bağış yaptı.

Birkaç ay sonra şirket sponsor olduğu bir etkinlikte tüm ziyaretçilerin masalarına bir Aflac ördeği bıraktı. İş dünyasının önde gelen 500 kişisinin katıldığı bir etkinlikte günün sonunda masalardaki ördeklerin hepsi gitmişti. Şirketin CEO’su Dan Amos durumu şöyle anlatıyor;

Etkinliğin sonunda Disney Stüdyoları başkanını gördüm, şakayla karışık neler olduğunu sorduğumda; “Kralın daima Donald (Duck) olduğunu bilmeni istiyorum. Ama bir tane eve, çocuklarıma götürmek isterim.” dedi. Benim için hepsi buydu, onayların onayı. Bir kazananımız olduğunu biliyordum ve ondan en iyi şekilde yararlanmalıydık.

Reklam kampanyasının birinci yılında şirketin satışları ABD’de %29 arttı. Üçüncü yılın sonunda satışlar ikiye katlandı ve marka bilinirliği %12’den %67’ye yükseldi. ABD eski başkanı George Bush’un Dan Amos’a 2002 yılında yazmış olduğu mektup şirketin maskotunun elde ettiği ünü gösteriyor;

Sevgili Dan,

Bu herhangi bir Amerika Birleşik Devletleri başkanından almış olduğun en garip istek olacak muhtemelen. Mesele şu ki; senin şu minik, pofuduk Aflac ördeklerinden iki tanesine daha ihtiyacım var. Niye diyeceksin? Cevabım Sadie olacak, şu yatağımızda uyuyan ve hayatımızı esir alan sevgili köpeğimiz bana Las Vegas’taki olağanüstü Aflac toplantısında verdiğin ördeği çok seviyor. Fakat ördek kaybolduğu için şu sıralar evimizin çevresi pek sessiz. Açıkçası ben sessizliği tercih ederim ama hem Barbara hem de Sadie ördeğin “AFLAC! AFLAC!” diyen sesini özlüyor.

Diyeceğim, elinde bu ördeklerden bir iki tane varsa gönderirsen çok sevinirim. Ördeklerin ücretini, hatta gönderim ve nakliye giderini ödemeye hazırım. O müthiş şirketinin bunun yüzünden zarara girmesini istemem.

En içten dileklerimle, George Bush


Ördek Japonya’da

ABD yakalanan olağanüstü başarı şirketin faaliyet gösterdiği diğer Pazar olan Japonya’da ördeğin kullanılması fikrini getirdi. Ancak mevcut reklam üzerine Japonca dublaj yapılarak yayınlanan ilk reklam filmi başarısızlıkla sonuçlandı. Bu durum iki kültür arasındaki farklılıklardan kaynaklanıyordu, Japonlar bağıran ördeği sevmemişlerdi. Bunun üzerine Aflac yeni reklamlarında daha yumuşak bir ses ile insanlara tavsiyelerde bulunan bir ördek kullandı.

Şirket 2009 yılında yeni çıkardığı sigorta ürünü için Aflac ördeği ile Japonya’da şans getirdiğine inanılan Asya kedisini (Maneki Neko) birleştirdi ve bir kedi-ördek yarattı. Kedi-Ördek reklamı Japonya’da çok popüler oldu ve yılın en iyi reklamı seçildi. Yeni kedi-ördeğin peluştan yapılmış dev bir modeli 20.000’e varan hayran kitlesi ile bütün ülkeyi turlardı. Bu reklam kampanyası sayesinde şirket yeni sağlık sigortası ürününün satışları %57 arttı.

Birbirinden çok farklı kültürlere sahip ABD ve Japonya gibi ülkelerde elde edilen bu başarının sırrını Dan Amos şöyle açıklıyor;

ABD’de insanlar ördeğin sesini duyurmak için mücadele etmesini seviyorlar fakat Japonlar daha yumuşak ve sessiz Aflac ördeğini tercih ediyorlar. Bu sebeple Japonya’da ördek “AFLAC” diye bağırmıyor. Japonya’da Aflac ördeği insanların ailelerini korumasına yardımcı olan akıllı bir finansal danışman ve hayatlarının bir parçası.

 

Bugün Japonya’da her dört haneden biri Aflac tarafından sigortalı ve Aflac Japonya’nın en büyük sigorta şirketi. Aflac ördeğinin Facebook’da 800 Bin hayranı var. Youtube’da Aflac ördeği reklamları yüz binlerce kez izlenmiş durumda. Maskotun yakaladığı popülarite sayesinde firmanın marka bilinirliği 2000 yılında %11 iken 2014 yılında %94’e yükseldi.

 

 

Maskotun bu kadar başarılı olması yıllar içinde sürekli olarak geliştirilen bütünleşik pazarlama faaliyetlerinin bir sonucu. Firma son olarak Sproutel isimli teknoloji firması ile işbirliği yaparak kanser hastası çocukları mutlu etmek için bir robot ördek geliştirdi. Robot tedavi sürecinde çocukları rahatlatmak ve yalnız olmadıklarını hissettirmek amacıyla tasarlandı. Robotun yüz ifadesi çocuk hastaların ruh hallerini yansıtacak şekilde neşeli, üzgün, canı sıkkın olarak değiştirilebiliyor. Aynı zamanda çocuklar robotu besleyebiliyor veya yıkayarak temizleyebiliyorlar. Geliştirilen robotun tüm ABD’deki kanser hastası çocuklara ücretsiz olarak verilmesi hedefleniyor.

Aflac ördeğinin hikayesi bir sigorta şirketinin tüketiciyle kurabileceği duygusal bağa çok güzel bir örnek. Türkiye’deki sigorta şirketlerinin Aflac ördeğinden öğrenmesi gereken çok şey var değil mi?

Kaynaklar;

https://www.aflac.com/about-aflac/our-company/the-aflac-duck.aspx

https://hbr.org/2010/01/how-i-did-it-aflacs-ceo-explains-how-he-fell-for-the-duck

https://www.aflac.com/about-aflac/newsroom/press-release-story.aspx?rid=886

https://www.fool.com/investing/general/2010/06/09/aflacs-story-how-a-duck-beat-ray-romano.aspx

 

Dr. Hasan Meral

Sigorta sektöründe ürün yönetimi, underwriting ve dijital pazarlama alanlarında çalıştı. Halen BNP Paribas Cardif Türkiye'de Ürün Yönetimi Müdürü olarak görev yapmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir