Küresel risklerin üst üste geldiği bir haftayı geride bırakıyoruz. Jeopolitik gerilimler ticaret ve enerji hatlarını yeniden baskı altına alırken, aşırı hava olayları Avrupa’da kamu bütçeleri ve sigorta sistemlerini zorluyor. Davos 2026’dan çıkan yerel dayanıklılık vurgusu ise sigortanın yalnızca hasar ödeyen değil, risk azaltan ve ekonomiyi ayakta tutan stratejik bir aktör haline geldiğini gösteriyor.
Davos 2026’dan Çıkan Ders: Küresel Türbülans Yerel Ekonomileri Öne Çıkarıyor
Davos 2026’da verilen ana mesaj, küresel belirsizliğin artık soyut bir risk değil, doğrudan yerel ekonomileri etkileyen kalıcı bir gerçeklik haline geldiği oldu. World Economic Forum tarafından yayımlanan Küresel Riskler Raporu 2026, ilk kez jeoekonomik çatışmayı en büyük kısa vadeli küresel risk olarak tanımlıyor. Liderlerin yaklaşık yarısı, önümüzdeki iki yılda bu türbülansın daha da artmasını bekliyor.
Ancak Davos’ta vurgulanan asıl kırılma, bu risklerin etkisinin eşit dağılmaması. Ticaret politikaları, tarifeler, göç düzenlemeleri ve hammadde rekabeti; özellikle şehirleri ve yerel ekonomileri doğrudan baskı altına alıyor. Küresel ölçekte alınan kararlar, yerelde tedarik zincirlerini, istihdamı ve yatırım maliyetlerini yeniden şekillendiriyor. Bu nedenle dayanıklılık artık soyut bir kavram değil, şehirler ve KOBİ’ler için ekonomik sürdürülebilirliğin temel unsurlarından biri haline geliyor.
Davos 2026’da dikkat çeken bir diğer tema ise güvenin yeniden yerelde inşa edilmesi oldu. Şirketler ve kamu kurumları, geniş küresel taahhütler yerine, faaliyet gösterdikleri topluluklara odaklanan daha somut ve ölçülebilir adımlara yöneliyor. İklim ve afet riskleri açısından da benzer bir yaklaşım öne çıkıyor: hazırlık, finansman ve sigortalanabilirlik artık ulusal değil, şehir ölçeğinde ele alınıyor.
Bu dönüşüm, sigorta sektörünü yalnızca hasar sonrası devreye giren bir mekanizma olmaktan çıkararak; şehirlerin dayanıklılığını finanse eden, riskin azaltılmasını teşvik eden ve yerel ekonomilerin sürdürülebilirliğinde aktif rol alan stratejik bir aktör haline getiriyor. Davos’tan çıkan ortak sonuç: küresel fırtınalar devam edecek, ancak ekonomilerin ayakta kalma gücü büyük ölçüde sigorta ve sermaye desteğiyle güçlenen yerel dayanıklılıklarına bağlı olacak [1].
Rusya Bağlantılı İkinci Petrol Tankeri Akdeniz’e Girişte Kontrolünü Kaybetti
Rus petrol ticaretiyle bağlantılı bir tanker, bir hafta içinde Akdeniz’e girerken kontrol kaybı yaşayan ikinci gemi oldu. Chariot Tide adlı tanker, 21 Ocak’ta Fas’ın Tanca kenti açıklarında seyrederken hızının aniden düşmesi üzerine “kontrol altında değil” statüsüne geçti. Bu durum, geminin manevra kabiliyetini kaybettiği ve diğer gemilerden kaçamayacak durumda olduğu anlamına geliyor.
Olay, geçen hafta benzer bir hatta sorun yaşayan Progress adlı başka bir tankerle yaşanan aksaklıkların hemen ardından geldi. Aynı gün, Fransa donanması Rus petrol ticaretinde yer alan bir başka tankeri denetleyerek Marsilya yakınlarındaki bir limana yönlendirdi. Arka arkaya yaşanan bu gelişmeler, Rusya’nın yaptırımları aşmak için kullandığı ve gölge filo olarak anılan tankerlerin güvenliğiyle ilgili endişeleri yeniden gündeme taşıdı.
Sigorta sektörü açısından bakıldığında tablo daha da hassas. Bu tür gemiler çoğu zaman yetersiz sigorta teminatına sahip oluyor, bayrak ve mülkiyet yapıları ise net değil. Akdeniz gibi yoğun ve çevresel açıdan kırılgan bir bölgede yaşanan kontrol kayıpları, büyük bir çevre kirliliği riskini ve ciddi sorumluluk tartışmalarını beraberinde getirebilir. Bu gelişmeler, deniz sigortalarında yaptırım uyumu, çevresel riskler ve politik belirsizliklerin önümüzdeki dönemde daha fazla fiyatlanacağını gösteriyor [2].
İtalya’da Şiddetli Fırtına Sonrası Olağanüstü Hal İlan Edildi
İtalya hükümeti, geçen hafta ülkenin güneyini vuran şiddetli fırtınanın ardından Sicilya, Sardinya ve Calabria bölgeleri için olağanüstü hal ilan etti. Günlerce süren yoğun yağış, kuvvetli rüzgâr ve dokuz metreye ulaşan dalgalar kıyı savunmalarını aşarak yerleşim alanlarına ulaştı. Yetkililer, can kaybı yaşanmadığını ancak toplam hasarın 1 milyar euronun üzerinde olduğunu açıkladı.
Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, ilk aşamada acil ihtiyaçlar için 100 milyon euroluk bir kaynak ayırdı. Sicilya’da tek başına 740 milyon euroyu aşan hasar tespit edilirken, bölge yönetimi nihai rakamın bunun iki katına çıkabileceği uyarısında bulunuyor. Taormina çevresinde denizin sokaklara dolması altyapıya zarar verirken, turizm sezonu öncesinde ciddi endişeler doğdu. Orta Sicilya’daki Niscemi kasabasında ise toprak kayması riski nedeniyle yaklaşık bin kişi evlerinden tahliye edildi.
Bu durum, Akdeniz havzasında aşırı hava olaylarının artık istisna değil, düzenli bir risk haline geldiğini bir kez daha gösteriyor. Altyapı, tarım ve turizm üzerindeki yoğun hasar baskısı; kamu bütçeleriyle birlikte sigorta ve reasürans korumalarının önemini artırıyor. Erken uyarı sistemlerinin can kaybını önlemede etkili olduğu görülse de, artan frekans ve şiddet, iklim kaynaklı risklerin Avrupa’da daha kalıcı biçimde fiyatlanacağı bir döneme girildiğine işaret ediyor [3].
Asya-Pasifik 2026 Sigorta Görünümü: Jeopolitik Gerilim, Afetler ve Yapay Zekâ Ön Planda
2026’da Asya-Pasifik sigorta sektörü, jeopolitik belirsizlikler ve tedarik zinciri riskleriyle karşı karşıya. S&P Global’ın analizine göre, ABD’nin ticaret politikalarının bölgesel risk algısını artırması yüzünden şirketler yatırım kararlarını daha temkinli alıyor. Aynı zamanda Çin’in küresel ticaretteki rolünün güçlenmesi, uluslararası sigortacıların Çinli müşterilerle iş yapma stratejilerini yeniden düşünmesini gerektiriyor.
Doğal afetler 2025’te Asya-Pasifik’te ciddi ekonomik kayıplara yol açtı ancak sigorta kapsamı oldukça sınırlı kaldı. Fırtınalar, seller, depremler ve yangınlar toplamda en az 76 milyar dolarlık zarar yaratırken, bunun yalnızca yaklaşık 7 milyar doları sigorta kapsamında karşılandı. Bu geniş koruma açığı, özellikle Güneydoğu Asya’da hem bir risk hem de sigorta penetrasyonunu artırma fırsatı olarak öne çıkıyor.
Yapay zekâ da 2026’nın kilit gündem konularından biri. YZ teknolojisi sigortacılıkta fiyatlama ve operasyonel verimlilikte fırsatlar sunsa da; veri güvenliği, ayrımcılık ve siber tehditler gibi yeni riskleri de beraberinde getiriyor. Sigorta sektöründe bu teknolojiyi güvenli ve etik şekilde uygulamanın yolları, regülatörler ve şirketler için önümüzdeki dönemin önemli odaklarından biri olacak [4].
Swiss Re: Jeopolitik Dalgalanmaya Rağmen 2026’da Küresel Büyüme Sürecek
Swiss Re, küresel jeopolitik belirsizliklerin arttığı bir ortamda dahi 2026 yılında dünya ekonomisinin büyümeye devam edeceğini öngörüyor. Kurumun Avrupa Başekonomisti Charlotte Mueller’e göre, parçalı ve rekabetçi küresel düzen olumsuz senaryoların daha hızlı tetiklenmesine yol açabilecek riskler barındırsa da, temel göstergeler küresel reel GSYH artışının geçen yıla benzer bir hızda süreceğine işaret ediyor.
ABD ekonomisi 2026’ya güçlü bir ivmeyle giriyor. Swiss Re, kamu faaliyetlerinin yeniden başlaması, mali teşviklerin gelirleri desteklemesi ve işgücü verimliliğindeki artışın büyümeyi ayakta tuttuğunu belirtiyor. İşe alımlar yılın son çeyreğinde yavaşlamış olsa da, işsizlik oranındaki gerileme ekonominin temel dinamiklerinin sağlam kaldığını gösteriyor. Avrupa’da ise Almanya’nın yaklaşık 1 trilyon euroluk mali teşvik paketi, diğer ülkelerdeki sıkılaşmaya rağmen euro bölgesi büyümesini destekleyecek ana unsur olarak öne çıkıyor.
Enflasyon ve para politikası cephesinde tablo daha ayrışmış durumda. Swiss Re, ABD’de güçlü talep ve gümrük tarifelerinin fiyatlara yansıması nedeniyle enflasyonun kalıcı olabileceğini öngörürken; Avrupa ve Çin’de enflasyon baskılarının sınırlı kalmasını bekliyor. Merkez bankaları açısından bakıldığında, ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesi, Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri %2 seviyesinde sabit tutması ve Japonya’nın faiz artırımlarını sürdürmesiyle 2026’da küresel ölçekte para politikası ayrışmasının daha da belirginleşmesi bekleniyor [5].
Kaynaklar
[1] World Economic Forum – Lessons from Davos 2026: What global turbulence means for local economies
[2] Insurance Journal – Second Russia-Linked Oil Tanker Loses Control in Mediterranean
[3] Reuters – Italy declares state of emergency after storms in southern regions
[4] S&P Global – APAC 2026 insurance outlook: Insurers face geopolitical, catastrophe, AI risks
[5] Reinsurance News – Swiss Re forecasts global GDP growth in 2026 despite geopolitical volatility


