Nepal-Tibet sınırında yaklaşık 1.500 kişinin kaybolmasına yol açan ani selin, ilk değerlendirmelerin aksine depremden değil, bir buzul kütlesinin kopmasından kaynaklandığı belirlendi. Afet Nepal’in hidroelektrik kapasitesinin yüzde 12’sinden fazlasına zarar verirken, seyahat sigortalarında doğal afet nedeniyle tahliye teminatlarının hangi koşullarda devreye gireceği de brokerlerin gündemine taşındı.
Nepal’in Tibet sınırındaki Rasuwa bölgesinde meydana gelen ani sel, can kayıplarının yanı sıra turizm, ulaşım ve enerji altyapısında ciddi hasara yol açtı. Brokerler açısından, özellikle yüksek riskli destinasyonlarda poliçe kapsamının olayın nedenine bağlı olarak değişebilmesi, teminat koşullarının çok daha dikkatli değerlendirilmesini gerektiriyor.
Afetin Nedeni Poliçe Kapsamını Değiştirebilir
Afetin kaynağının netleşmesi özellikle seyahat sigortaları açısından büyük önem taşıyor. Standart seyahat sigortalarında acil tıbbi tahliye çoğunlukla teminat altında bulunurken, doğal afet nedeniyle gerçekleştirilen tıbbi olmayan tahliyelerde poliçeler arasında önemli farklılıklar görülebiliyor.
Bazı seyahat poliçeleri doğal afet kaynaklı tahliyeyi standart kapsamda sunarken, bazı ürünlerde bu teminat ek kapsam olarak veriliyor. Yüksek irtifada meydana gelen olaylar veya buzul kaynaklı afetler ise bazı poliçelerde kapsam dışında bırakılabiliyor. Bu nedenle sel, deprem veya buzul kopması gibi olayın hangi risk tanımına girdiği, tazminat sürecinde belirleyici hale geliyor.
Uzmanlar, özellikle Himalayalar gibi yüksek riskli destinasyonlarda brokerlerin yalnızca acil tıbbi tahliyeyi değil, doğal afet nedeniyle gerçekleştirilecek tıbbi olmayan tahliyeleri de poliçe kapsamında kontrol etmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Afetin kesin nedeninin uzun süre tartışmalı kaldığı durumlarda ise teminatın belirli bir olay türüne bağlanması, hasar sürecinde yorum farklılıklarına yol açabiliyor.
Nepal’in Hidroelektrik Kapasitesinin Yüzde 12’sinden Fazlası Etkilendi
Afetin ekonomik etkisi enerji altyapısında da ağır şekilde hissedildi. Reuters’ın Nepal Enerji Bakanlığı verilerinden yaptığı hesaplamaya göre yaklaşık 430 MW hidroelektrik kapasitesi zarar gördü. Bu rakam, ülkenin yaklaşık 3,2 GW seviyesindeki toplam hidroelektrik üretim kapasitesinin yüzde 12’sinden fazlasına karşılık geliyor.
Bölge benzer afetlerle daha önce de karşı karşıya kalmıştı. Temmuz 2025’te aynı Bhote Koshi koridorunda meydana gelen sel dokuz kişinin hayatını kaybetmesine ve Nepal ile Çin arasındaki Friendship Bridge’in yıkılmasına yol açmıştı. Uluslararası Entegre Dağ Kalkınma Merkezi, bu olayın Tibet’te bir buzul üstü gölün boşalması sonucu meydana geldiğini açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler’in 2023’te yayımladığı verilere göre Nepal’deki buzullar son on yılda, önceki on yıllık döneme kıyasla yüzde 65 daha hızlı eridi. Artan buzul kaynaklı afet riski, Himalaya bölgesine yönelik seyahatlerde yalnızca fiziksel risklerin değil, tahliye ve sigorta kapsamlarının da daha ayrıntılı değerlendirilmesini gerekli hale getiriyor.
Kaynak
Suleiman, F., Lapadula, I., & MacLellan, K. (2026, 27 Ağustos). Nepal flash flood live: More than 1,000 missing, including tourists, as death toll rises after glacier collapse. Reuters. https://www.reuters.com/world/nepal-floods-live-nearly-1500-missing-including-tourists-death-toll-rises-2026-08-27/
Lucas, P. (2026, 27 Ağustos). Nepal flood was triggered by a glacier, not an earthquake. For brokers, the cause is the question. Insurance Business. https://www.insurancebusinessmag.com/us/news/catastrophe/nepal-flood-was-triggered-by-a-glacier-not-an-earthquake–for-brokers-the-cause-is-the-question-587698.aspx


