Romanlardaki Sigortacılar: En Uzak Yer

Romanlardaki Sigortacılar” yazı dizimize Daniel Kehlmann‘ın “En Uzak Yer” romanıyla devam ediyoruz. Romanı ilk elimize aldığımızda, üzerinde Nobel Ekonomi ödüllü Daniel Kahneman‘ın adını görmek bizi çok şaşırtıyor doğrusu… Dikkatlice baktığımızda kusursuz sandığımız beynimizin bize küçük bir oyunu olduğunu anlıyoruz ve Kahneman’a bir kez daha derin saygılarımızı gönderiyoruz.

Bir Kaçış Hikayesi

Gelelim Alman edebiyatının önemli yazarlarından Kehlmann’ın en güzel eserlerinden biri olarak kabul edilen “En Uzak Yer” romanına… Yazar eserinde, Julian adında bir sigortacının kendi hayatından firarının hikayesini kaleme alıyor. Julian geçmişte başarısız bir evden kaçış deneyimi yaşamış, hayatına yabancı, Spinoza tahlilleri yapacak kadar felseye dalmış bir sigortacı…

Zaman zaman Julian amirlerine, “Her yaşam tesadüf ise, otomobil kazalarının sayısı niye ikiye katlanmıyor veya yarı yarıya düşmüyor, yani bir kerecik olsun, aniden, belli bir nedene dayanmaksızın olamaz mı?” gibi sorular sorarak rakamları, istatistiği ve Büyük Sayılar Kanunu’nu sorguya çekiyor…

Filozof Sigortacı

Bir sigortacı olarak Julian’ın felsefeye olan ilgisi her ne kadar yazarın üniversitenin felsefe kürsüsünde bir akademisyen olmasından kaynaklansa da, gururumuzu okşadığını söyleyelim. İşte bu yarı filozof sigortacımız, şirin bir İtalyan kasabasında sigortacılık üzerine bir konferansa katılıyor. Konferans başlamadan önce rahatlamak için geçmişinde birçok insanı yutan Akdeniz’in sularına kendini bırakıyor. Küçük bir boğulma tehlikesi atlatan Julian böylece herkese verilmeyen yeni bir hayata adım atmak için bir fırsat yakalıyor.

Bakalım meslektaşımızın hayattan firar girişimi bu defa başarılı olabilecek mi? Bir sigortacı kendinden nasıl kaçabilir ki? Cevapları merak edenlerin, kitabı bir an önce edinmelerini tavsiye ederiz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir